Eğer diş etiniz çekiliyorsa dikkat! Çünkü kemik de eriyor demektir

eger-dis-etiniz-cekiliyorsa-dikkat-cunku-kemik-de-eriyor-demektir

Diş Eti Çekilmesi ve Kemik Erozyonu Arasındaki İlişki

Uzmanlar, diş eti çekilmesinin temel nedeninin dişlerde oluşan taşlaşmalar olduğunu belirtiyor ve bu durumun aynı zamanda kemik erozyonuyla ilişkili olduğunu vurguluyor. İSTANBUL (İGFA) – Periodontoloji Uzmanı Dr. Kübra Güler, diş eti çekilmesinin diş köklerinin açığa çıkmasına ve dişlerin oynamasına yol açabileceğini söylüyor. Bunu engellemenin en iyi yolu düzenli diş hekimi kontrollerinden geçmek ve diş taşı oluşumunu önlemektir. Diş eti çekilmesi yaşayan bazı hastalarda cerrahi müdahale ile durumun düzeltilebileceğini belirtiyor.

Dr. Güler, diş eti çekilmesinin sebepleri, belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi veriyor.

Diş eti çekilmesinin genellikle diş taşlarıyla ilişkili olduğunu belirten Dr. Kübra Güler, “Diş taşları biriktiğinde diş eti geri çekilebilir. Ağız içindeki kas bağlantıları da bu süreci etkileyebilir. Örneğin, dudağın hareket etmesiyle diş eti çekilmesi yaşanabilir” diyor.

Kas bağlantısının kesilmesi gereken durumlarda uygulanan frenektomi işlemine değinen Güler, “Diş etinin geri çekilmesine yol açabilecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Tırnak veya sert cisimlerle diş etine zarar vermemek önemlidir. Ayrıca, aşırı diş fırçalama da diş eti çekilmesine sebep olabilir. Bu durumda diş kökü görünmeye başlar ve diş eti daha açık renkli hale gelir” diyor.

Dr. Güler, “Diş eti çekilmesi sadece diş etini değil, aynı zamanda altındaki kemik dokusunu da etkiler. Bu durumda kemik erimesi yaşanabilir. Kemik dokusu, diş köklerini destekleyen alveollerdir. Eğer bu dokuda erime meydana gelirse diş sallanabilir ve çekilmesi gerekebilir. Ayrıca, diş eti çekilmesi durumunda diş kökü yüzeyi daha pürüzlü hale gelir ve temizliği zorlaşır. Bu da diş çürüklerine neden olabilir” şeklinde konuşuyor.

Kaynak: Vitrinhaber.Com

Exit mobile version