Riskli gebelere “güvenli destek”

Riskli Gebelere Verilen “Güvenli Destek”

Trabzon ve çevre illerden gelen riskli gebelere hizmet sunan hastane bünyesindeki okulda, anne adaylarına beslenme, egzersiz, doğuma hazırlık, doğum sancılarıyla başa çıkma yöntemleri, lohusalık ve bebek bakımı ile emzirme konularında eğitimler verilmektedir.

Uzman ebe, jinekolog, diyetisyen, fizyoterapist ve psikolog gibi sağlık profesyonelleri tarafından verilen eğitimler, doğumla ilgili endişeleri azaltmayı, anne adayının bedenine olan güvenini artırmayı ve sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu okul, bilinçli annelik sürecini desteklemenin yanı sıra doğum korkularını azaltmada ve sezaryen gerekliliğinin azaltılmasında etkin bir rol üstlenmektedir.

– “Türkiye’de doğurganlık hızı en az 2.1 olmalı ancak bugün 1.3’e düşmüş durumda”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Başkanı Profesör Dr. Songül Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelindeki tüm hastanelerde gebelere yönelik okul hizmetlerini zorunlu kıldığını belirtti.

Aktaş, Türkiye’de sezaryen oranlarının yüksek olduğunu ve OECD ülkeleri arasında Türkiye’nin listenin başında yer aldığını vurgulayarak, “Yaklaşık her 100 doğumun 59’u sezaryen ile gerçekleşmektedir.” dedi.

Sezaryenin tıbbi gereklilik olması durumunda anne ve bebek için hayat kurtarıcı olabileceğine işaret eden Aktaş, ancak tercih edilmesinin riskler taşıdığını da sözlerine ekledi.

Doğurganlık hızındaki düşüşe de dikkat çeken Aktaş, “Bir ülkede doğurganlık hızı 2.1’in altına düştüğünde, nüfusun temsili risk altına girer. Ülkemizde ise doğurganlık hızı bugün 1.3’e kadar düşmüş durumda.” şeklinde konuştu.

Aktaş, İskandinav ülkelerinde doğum oranının 2.1’in üzerinde olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye olarak onların gerisinde kaldık. Bu bağlamda hızla azalan doğum korkularını gidermeli, annelerin doğum sancılarıyla baş etmelerini güçlendirmeliyiz. Gebe okullarının yaygınlaştırılması artık kaçınılmaz hale geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Diğer şehirlerden de riskli gebelerimiz bulunmakta”

Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde hizmet veren Gebe Okulu’nun oldukça donanımlı olduğunu belirten Aktaş, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Diğer illerden de riskli gebelerimiz buraya gelmekte. Her ilde bir gebe okulu bulunabilir ancak buraya gelen gebelerin riskli olabileceğini unutmamak gerekir. Riskli gebelik, daha fazla stres, doğumla il

Exit mobile version