Sinop Üniversitesi’nde, nükleer atıklardan üretilebilecek pil modeli geliştirildi

Üniversite öğrencileri, nükleer atıklardan üretilebilecek pil modeli geliştirdi

Sinop Üniversitesi’nde Yenilikçi Bir Proje: Nükleer Atıklardan Enerji Üreten Pil Geliştirildi

Sinop Üniversitesi, nükleer atıkların geri dönüşümü amacıyla önemli bir adım attı ve yeni bir pil modeli geliştirdi.

“Nükleer Enerji Tabanlı Sürdürülebilir Çözümler Projesi” adı altında yürütülen çalışmada, akademisyen ve öğrenciler bir araya gelerek pilin dış ve iç yapısını yazılım programlarıyla modelledi.

Ardından, laboratuvarda gerçekleştirilen simülasyonlar sayesinde, pilin çevreye yayabileceği radyasyonun etkileri değerlendirildi ve üretim aşamasında kullanılacak malzemelerin güvenliği sağlanmaya çalışıldı.

Proje ekibi, pilin tasarımını tamamlayarak Estonya’da düzenlenecek olan Robotex yarışmasında sunmaya hazırlanıyor. Aynı zamanda, “yeşil girişimcilik” kategorisinde birincilik elde eden projenin koordinatörü Süleyman Burçin Şüyun, nükleer enerji atıklarının geri dönüşümü konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Proje ekibinden Birinci sınıf öğrencisi Burak Sarıçiçek, nükleer atıklardan üretilecek pillerin diğer pillere göre daha uzun ömürlü olduğunu vurgulayarak, çevreci ve ekonomik açıdan önemli bir adım attıklarını belirtti.

Bu yenilikçi proje, nükleer atıkların enerjiye dönüşümünde önemli bir adım olabilirken, Estonya’da yapılacak yarışmada üniversitemizi temsil ederek başarıya ulaşmayı hedefliyoruz.

Kaynak: Vitrinhaber.Com

Exit mobile version