Eller, gökyüzüne değil yere yönlendirildi!
Her sene düzenlenen geleneksel dua bayramında köy sakinleri ve çevre köylerden gelen ziyaretçiler bir araya geldi. Etkinlik, Tatlıcak köy meydanında gerçekleşti ve sabah saatlerinde büyük kazanlarda keşkek pişirme ritüeliyle başladı.
ŞÜKÜR NAMAZINDAN SONRA ELLER YERE YÖNLENDİRİLDİ VE DUA EDİLDİ
Öğle namazı sonrasında kılınan şükür namazının ardından, bereketin artması için yağmur duası edildi. Kuraklığa karşı bol yağmur yağması temennisinde bulunmak adına yapılan dua sırasında, eller gökyüzüne değil yere dönük bir şekilde tutuldu. Katılımcılar, yapılan duaya amin diyerek destek verdiler. Yağmur duasının ardından, insanlar cami avlusunda keşkek ikramıyla buluştular. 10 kazanda pişirilen keşkek, vatandaşlara dağıtıldı. Bazı vatandaşlar ise getirdikleri kaplara keşkek koyarak evlerine götürdü.
YÜZYILLARDIR DEVAM EDEN BİR GELENEK
Tatlıcak Köyü Muhtarı Arif Ekşi, etkinliğe gösterilen ilgiden dolayı memnuniyetini dile getirerek, şunları söyledi:
“Geleneksel olarak her yıl düzenlediğimiz dua bayramını bu yıl da coşkuyla gerçekleştirdik. Köyümüzde birçok misafiri ağırladık. Katılan tüm köylülerime teşekkür ederim. Bu yıl 10 kazan keşkek pişirdik. Güzel bir katılım sağlandı. Emeği geçen köylülerimize, dernek yönetimine ve tüm destekçilere içtenlikle teşekkür ediyorum. Bu bayram, dedelerimizden bize geçen yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Öğle namazının ardından yağmur duası da edildi, Allah kabul etsin.”
Etkinlikte keşkeklerin hazırlanmasında emeği olan Mehmet Pak ise sabahın erken saatlerinde başladıkları hazırlık sürecinin titizlikle sürdüğünü belirterek, “Keşkek, sabır gerektiren, emek isteyen bir yemektir. Sabah ezanıyla birlikte ateşi yaktık, kazanları hazırladık. Her aşamada dikkat ettik. Bu geleneği yaşatmak bizim için gurur kaynağıdır. Vatandaşların memnun olması, tüm o yorgunluğu unutturuyor” ifadelerini kullandı.
İstanbul Tatlıcak Köyü Derneği Gençlik Başkanı Bekir Sağır da gençlerin bu tür etkinliklere sahip çıkmasının önemine vurgu yaparak şunları söyledi: Sağır, “Gurbetteki gençler olarak bizler bu kültürle büyüdük. İstanbul’da da köyümüzle bağlarımızı koparmadık. Dua bayramı, sadece bir yemek veya bir araya gelme değil; bizi bir arada tutan, köklerimizi hatırlatan çok kıymetli bir gelenektir. Gençler olarak organizasyona destek ver