Engelli Kişilerin Doğal Afetlere Karşı Korunmasız Durumu
Birleşmiş Milletler (BM) kalkınma programının desteklediği bir saha araştırması, Türkiye genelinde bin 778 engelli bireyin doğal afet ve acil durumlara karşı ne kadar hazır olduklarını değerlendirmeyi amaçladı. Araştırma sonuçlarına ilişkin yorumlarda bulunan TSD Sinop Şube Başkanı Murat Karagülmez, engelli bireylerin doğal afet ve acil durumlar karşısında savunmasız olduklarını ortaya koyan bulguları açıkladı.
Karagülmez, “Türkiye Sakatlar Derneği’nin BM Kalkınma Programı desteğiyle Türkiye genelinde bin 778 engelli bireyin katılımıyla gerçekleştirdiği kapsamlı saha araştırması, doğal afet ve acil durum süreçlerinin engelli bireyler için ne kadar adil olmadığını gözler önüne serdi. Araştırma, afet hazırlık düzeyinden bilgiye erişime, tahliye imkânlarından barınma ve destek sistemlerine kadar birçok alanda ciddi yapısal eksikliklerin varlığını verilerle belgeledi.
KATILIMCILARIN SADECE YÜZDE 1,6’SININ AFETLERE HAZIR OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Araştırmaya göre, katılımcıların yalnızca %1,6’sı kendini doğal afetlere karşı hazır hissettiğini belirtirken, %63,3’ü hiçbir afet tatbikatına katılmadığını ifade etti” şeklinde konuştu Karagülmez. Araştırmada elde edilen verilere göre, evlerinde afet çantası bulunduranların oranı sadece %24,4 iken, %80,8’inin ailesinin herhangi bir afet planı olmadığını söylediği görüldü. Engelli bireylerin %63,3’ü ise şimdiye kadar hiçbir afet tatbikatına katılmamış.
Önemli erken uyarı sistemlerinin engelli bireyler için ulaşılabilir olduğunu belirtenlerin oranı yalnızca %8,9. İşitsel, görsel ve zihinsel engellilere uygun acil uyarı mekanizmalarının bulunmaması, afete maruz kalan engelli bireylerin hayatta kalma şansını doğrudan etkiliyor.
Katılımcıların %91,9’u afet durumunda yönlendirilecekleri toplanma ve geçici barınma alanlarının kendileri için erişilebilir olmadığını belirtti. Araştırmada ayrıca bu alanların büyük ölçüde fiziksel engeller içerdiği ve gerekli destek hizmetlerinden yoksun olduğu vurgulandı.
Katılımcıların %84,3’ü yaşadıkları yerlerdeki yerel yönetimlerin afet planlarında kendi fikirlerine danışmadığını belirtti. Ulusal afet planlarının engellilerin ihtiyaçlarını yeterince karşıladığını düşünenlerin oranı ise sadece %8,3” dedi.
KATILIMCILARIN KAMUSAL GÜVEN SORUNU YAŞAMASI
Araştırmanın dikkat çeken verilerinden biri de katılımcılardaki kamuya olan güvensizlik hissiydi. Bu konuda konuşan TSD Sinop Şube Başkanı Murat Karagülmez, kat