Geleneksel Fotoğraf Yöntemi Sinop’ta Popüler Hale Geliyor
Yıllardır eski usül fotoğrafçılık teknikleriyle çalışmalarını sürdüren sanatçı Erdaş, Sinop’ta da bu özel yöntemi denemek istediğini dile getirerek, “Sinop’un güzelliklerini yansıtabilmek için bu teknik harikası yöntemi tercih ettim. Şu anda deneme çekimleri için hazırlıklarımı sürdürüyorum” şeklinde konuştu.
Erdaş’ın kullandığı fotoğraf tekniği 1850’li yıllara dayanıyor ve yaklaşık 160 yıllık geçmişi bulunuyor. Bu özel teknikle çekilen bir fotoğrafın fiyatı 250 TL. Bu yüksek fiyatı malzeme maliyetlerine bağlayan Erdaş, “Kullandığım malzemelerin tamamı yurtdışından ithal ediliyor ve oldukça pahalıya mal oluyor” açıklamasında bulundu.
Detaylara da değinen sanatçı Yücel Erdaş, siyah-beyaz fotoğrafların 150 yıla kadar dayanabileceğini belirtti: “Fotoğraftaki görüntünün oluşumu, gümüş bromürün, gümüş nitrat içinde kararmasıyla gerçekleşir. Yani, tamamen kimyasal bir süreç söz konusudur. Bu teknikte dijital fotoğraflardaki gibi pigmentler ya da mürekkepler kullanılmaz; fotoğraftaki tüm detaylar kararmış gümüşten oluşur.”
Gümüşün bu özelliğini iyi bilenlerin, bu tekniği kullanırken dikkatli olması gerektiğini belirten Erdaş, “Gümüş, ter gibi maddelerle temas ettiğinde kararma eğilimindedir. Biz de bu süreci kontrol altında tutarak fotoğraflarımızı oluşturuyoruz. Fotoğrafların yüzeyinde gümüş bromür bulunur. Işık gören alanlar kararırken, ışık almayan bölgeler ise gümüş nitratla beyaz kalır. Aslında işin püf noktası bu kadar basit” şeklinde konuştu.
Erdaş, bu tekniğin basit görünmesine rağmen öğrenilmesinin ve uygulanmasının oldukça zor olduğunu da vurguladı.
Kaynak: Vitrinhaber.Com