1. Haberler
  2. Gündem
  3. Sinop’ta öğrenciler yosundan gübre üretti

Sinop’ta öğrenciler yosundan gübre üretti

featured
SİNOP ŞEHİT ÖMER CAN AÇIKGÖZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ FEN VE SOSYAL BİLİMLER PROJE OKULU ÖĞRENCİLERİ, DERE YOSUNU TOZLARINDAN ELDE ETTİKLERİ KARIŞIMI GÜBRE OLARAK KULLANDI. KULLANILAN GÜBRE BİBER VE DOMATES BİTKİLERİNDE DENENDİ. DENEY SONUCU, DERE YOSUNU TOZLARINDAN KULLANILAN MADDENİN NORMAL DİKİLEN FİDELERE GÖRE DAHA HIZLI GELİŞİM SAĞLANDIĞI GÖZLENDİ. (OSMAN AKSU/SİNOP-İHA) Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri, dere yosunu tozlarından elde ettikleri karışımı gübre olarak kullandı. Kullanılan gübre biber ve domates bitkilerinde denendi. Deney sonucu, dere yosunu tozlarından kullanılan maddenin normal dikilen fidelere göre daha hızlı gelişim sağlandığı gözlendi.
service

Sinop’ta öğrencilerin yosunla yaptığı gübre deneyi

Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri, yaptıkları deneyde biber ve domates bitkilerinde yosundan elde ettikleri gübreyi kullandılar. Deney sonuçlarına göre, dere yosunu tozlarından elde edilen maddeyle beslenen fidelerin diğerlerine göre daha hızlı büyüdüğü gözlendi.

Sinop Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri Ayzen Bostan ve Elif Gül Tuncay, spirulina ve chlorella gibi yosun türlerinden elde ettikleri karışımı gübre olarak kullanarak, biber ve domates bitkilerinin gelişimi üzerindeki etkilerini incelediler. Okulda sergilenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda gösterilen projede, yosunlu gübrenin bitkilerin daha hızlı büyümesini sağladığı ve verimliliği artırdığı gözlemlendi.

Proje hakkında bilgi veren Ayzen Bostan, “Amacımız tarımda kimyasal gübreler yerine tatlı sularda bulunan yosunları kullanarak verimi ve insan sağlığını artırmaktı. Yosun tozlarından gübre karışımı hazırlayarak bitkilere uyguladık. Elde ettiğimiz sonuçlar bize daha sağlıklı ve verimli bitkiler sundu. Bu bulguların tarımda kullanılabileceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Elif Gül Tuncay ise deney süreci hakkında, “Kontrol grubuna sadece su vererek bitkilerimizi yetiştirdik. Diğer gruplara ise chlorella ve spirulina yosunlarının karışımını ekledik. Su verilen bitkilerle yosun uygulanan bitkiler arasındaki fark açıkça görüldü. Yosun uygulanan bitkiler daha hızlı büyüdü ve daha sağlıklı göründü” ifadelerini kullandı.

Proje, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda büyük ilgi gördü.

Kaynak: Vitrinhaber.Com

Sinop’ta öğrenciler yosundan gübre üretti
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sinop TV Haber Portalı ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Bizi Takip Edin