1. Haberler
  2. Gündem
  3. Tekne yapım zanaatını 45 yıldır tutkuyla sürdürüyor

Tekne yapım zanaatını 45 yıldır tutkuyla sürdürüyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

45 Yıldır Tutkuyla Tekne İnşa Ediyor

Turhan Usta, nitelikli işçi ve çırak bulmanın zorluğundan bahsederek gençleri denizi sevmeye teşvik ediyor. 70 yaşındaki Turhan Oğuz, mesleğini 45 yıldır tutkuyla sürdürdüğünü belirterek, gemi inşaat tekniklerinin zamanla değiştiğini ve doğaya daha az zarar veren yöntemlerle yapıldığını vurguladı.

Babasından marangozluğu öğrenen Turhan Usta, gençliğinde ahşap tekne yapımına duyduğu ilgiden dolayı bu alanda ilerlemeye karar verdiğini ifade etti. Meslek serüvenini şu sözlerle anlattı: “Bu mesleğe amatörce ve severek başladım. İlk olarak bezle kaplı, ahşap iskeletli bir tekne yaparak adım attım. Yıllar içinde kendimi geliştirerek profesyonelliğe ulaştım. Ege, Bodrum ve Akdeniz’de uzun yıllar çalıştım ve bugünlere geldim.”

İlk teknesini babasının atölyesinde yaparken hatırlayan Turhan Usta, o dönemde “pirat” adını verdikleri bir tekne yaptığını ve bu tekneyle yarışlara katıldığını anlattı. Geleneksel ahşap tekne yapımının zamanla değiştiğini söyleyen Usta, günümüzde laminasyon teknikleriyle daha az ağaç kullanılarak daha sağlam tekneler yapıldığını belirtti.

Teknelerin metal, ahşap ve epoksi fiber türleri olduğunu ifade eden Usta, ahşap teknelerin yapım sürecinin boyut, eleman sayısı ve maddi güç gibi faktörlere bağlı olduğunu dile getirdi. Bugün ise standartlara uygun 15 metrelik bir teknenin yaklaşık bir yılda tamamlandığını söyledi.

Ahşap işçiliğinde yerel ağaçları kullandıklarını belirten Usta, dünyada farklı ağaçların tercih edildiğini ancak onların yerel ahşapları kullandıklarını açıkladı. Geleneksel ve modern yöntemleri harmanlayarak tekneleri inşa ettiklerini belirten Usta, eski yöntemlerin artık kaybolduğunu ve teknolojinin işleri kolaylaştırdığını ifade etti.

Çırak ve Eleman Eksikliği Sorunu

Tekne yapımında zorluk yaşanmasının sebebinin işin kendisi değil, maddi imkansızlık ve eleman yetersizliği olduğunu vurgulayan Turhan Usta, çırakların ve meslek okullarının yetersizliğinden kaynaklanan sorunlarla karşılaştıklarını belirtti.

Sinop’ta kalifiye eleman bulmanın zor olduğunu dile getiren Usta, gençlerin teknik becerileri geliştirmesi için daha fazla destek olunması gerektiğini söyledi. Mesleğin önemine vurgu yaparak gençlere bu alanda kariyer yapmayı önerdi.

Sinop’un Potansiyeli

Sinop’un denizlerle çevrili bir şehir olduğunu ve özellikle doğudan esen rüzgarın potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini belirten Usta, bu doğal kaynağı turizme kazandırmanın önemli olduğunu ifade etti. Turizmin gelişmesi için denizin, rüzgarın

Tekne yapım zanaatını 45 yıldır tutkuyla sürdürüyor
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Sinop Haber | Güncel Gelişmeler, Etkinlikler ve Yerel Bilgiler ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Bizi Takip Edin