Sinop’ta Yetiştirilen Özel Kestane Balının Hasadı Tamamlandı
Sinop’un Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde bulunan yoğun kestane ormanlarında üretilen özel kestane balının hasat zamanı geldi ve geçti.
Yaklaşık 20 gün süren hasat işlemleri tamamlandı ve bilinen yoğun yapısı, akıcı kıvamı, genizde bırakmadığı his, hızlı erimesi gibi özelliklerle tanınan özel Sinop kestane balı, tüketiciler tarafından tercih ediliyor.
Sinop Arıcılar Birliği Başkanı Metin Oktay Fındık, kestane balı üretiminde son yıllarda oluşan rekolte düşüşünde en büyük etkenin gal arısı zararı olduğunu belirtti.
Fındık, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmaların zararlılarla mücadelede başarıya ulaştığını ancak açık alanda ve doğal yöntemlerle bal üretmenin zorlukları olduğunu ifade etti.
Kestane balının rekoltesinin her yıl değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Fındık, arıcıların her koşulda en kaliteli balı üretmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini vurguladı.
– “Doğal ve Organik Kestane Balı Üretimi Devam Ediyor”
Fındık, Sinop’ta üretilen kestane balının artık kalite anlamında marka haline geldiğini ve tescillendiğini belirterek, şunları dile getirdi:
“Mevsimler ve iklim koşulları tabii ki üretimi etkiliyor. Biz arıcılığı doğal ortamında, arazide ve iklim şartlarına bağlı olarak sürdürüyoruz. Bu sebeple rekolte her yıl değişebiliyor ancak Sinop kestane balının üretim sürecine baktığımızda, 500 yıl önce nasıl bal yapıldıysa bugün de aynı şekilde üretim yapılıyor. Çünkü Sinop’ta kapalı kestane bahçeleri bulunmuyor. Tapulu arazilerde aşılı kestane yetiştiren çiftçilerimiz yok. Kestane ağaçları tamamen doğal ve organik bir şekilde ormanlarda büyüyor. Bu durum balımızın kalitesine yansıyor. Arılar tamamen doğal yollarla, doğadan aldıklarıyla bal üretiyor ve üreticilerimiz üretim aşamasında büyük titizlik gösteriyor. Bu sayede doğal ve organik bal üretimi devam ediyor.”
Türkeli ilçesinde kestane balı üreten Necati Demircan, bal üretiminin yıl boyunca sürekli emek gerektirdiğine vurgu yaparak, “Bu yıl kestane balı hasadı verimli geçti. Bir yıl boyunca emek harcıyoruz, hasadı ise sadece bir ay içinde gerçekleştiriyoruz. Şu an balımızı kazanlarda dinlendiriyoruz, yakında satışa sunulacak.” dedi.
Demircan, kestane balının zengin içeriğe sahip olduğunu belirterek, “Balımız kestane, orman gülü ve orman bitkilerinin karışımından oluşuyor. Özellikle kestane oranı yüksek. Türkiye genelinde tanınan, tescilli bir ürün olan kestane balından yaklaşık iki ton rekolte bekliyorum.” dedi.