Gal Arısı ile Doğaya “Torymus Sinensis” Salınarak Biyolojik Mücadele Yapıldı
Samsun Orman İşletme Müdürlüğü ile işbirliği içinde olan OMÜ Ziraat Fakültesi’nde bulunan Ali Nihat Gökyiğit Kestane Araştırma İstasyonu, kestane rekoltesine zarar veren istilacı bir tür olan gal arısına karşı biyolojik mücadele kapsamında 1500 adet “torymus sinensis” türü faydalı böceği kestane bahçesine saldı.
OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Ümit Serdar, gal arısının kestane tomurcuklarını deforme ettiğini ve verim kaybına neden olduğunu belirtti.
Gal arısının kestane ağaçlarında yapraklanmayı engellediğini söyleyen Serdar, “Bu zararlı, kestane verimini yarı yarıya düşürebiliyor. 2013’te ülkemize giriş yaptı ve öncelikle Yalova’da tespit edildi. Sonrasında Karadeniz Bölgesi’ne yayıldı. Bu zarara karşı dayanıklı çeşitlerimiz var ancak çoğu ağaç gal arısına hassas. Bu nedenle biyolojik mücadele önemlidir.” dedi.
Kestanenin anavatanı olan Türkiye’de yaklaşık 70-75 bin ton kestane üretimi yapılmaktadır ve gal arısı zararlısı bu üretimi tehdit etmektedir. Bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü, “torymus sinensis” adlı böceği üretmekte ve bu böceklerin salınımını gerçekleştirmektedir.
Prof. Dr. Serdar, “Torymus sinensis” böceğinin gal arısını 5 ila 7 yıl içinde yok edebileceğini ifade ederek, “Bu yıl için bir sonuç alamayacağız. Ancak böcekler yumurta bırakacak ve sonunda bu yumurtalardan yeni böcekler üreteceğiz. Bu sayede biyolojik mücadelemize devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Kaynak: Vitrinhaber.Com