72 Yaşındaki Usta, Yarım Yüzyıldır Bakıra Can Veriyor
Çorum’un Kalaycılar Arastası’nda genç yaşlardan beri bakır işlemecilik, taş oymacılığı, heykel sanatı gibi çeşitli alanlarda çalışan 72 yaşındaki sanatkar Murat Yanar, yarım yüzyıldır çekiciyle bakır madenini sanat eserlerine dönüştürüyor. Eskiden bakır çaydanlıkları gibi ürünlerin üretimini ve tamiratını yapan Yanar, bu işte talebin azalmasıyla birlikte kendini tamamen bakır sanatına adadı. Uzun yıllardır cami alemi yaparak emek ve sabırla tanınan Murat Yanar, çekiciyle bakırı adeta büyülü bir sanata dönüştürüyor. Kazanlar, tencereler, tepsi gibi bakır ürünler yapan Murat Yanar, mesleğini tutkuyla sürdürüyor. Usta, çırak bulamadığı için endişelendiğini belirterek, yeni ustaların yetişmemesiyle bu mesleğin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
“Sonsuza Dek Sanatıma Devam Edeceğim”
İlkokulu bitirdikten sonra mesleğe adım attığını vurgulayan Yanar, “İlkokulu bitirdikten sonra kısa bir süre tamircilik yaptım. Ancak, karşıdaki bakırcıların zanaati beni daha çok cezbetti. Böylece bakırcılığa başladım. Ustam genellikle bakır termosifon ve kahveci kazanları yapardı. Askerlik görevimi tamamlamadan önce onun yanında çalıştım. Askerden döndükten sonra banyo kazanı, termosifon yapımı sırasında el sanatlarına olan ilgim arttı. Ustam aynı zamanda güveçler ve birkaç cami alemi de yapmıştı. Ustam emekli olduktan sonra, sanata olan sevgimle kendi kendimi eğitmeye başladım. Bu bilgileri ustamdan direkt olarak değil, kendi çabalarımla edindim. Çorum gibi küçük bir yerde başlangıçta talebin düşük olması nedeniyle zorluklar yaşadık. Ancak zamanla, bu alanda faaliyet gösteren başka kimse olmadığı için insanlar alıştı. Bir ara cami alemi yapmaya ilgi duydum ancak o dönemde alemlerin genellikle krom, çelik ve fiberglastan olması sebebiyle tekrar bakır işlemeciliğine yöneldim ve bu sanata devam ediyorum. Sonsuza dek sanatıma devam edeceğim” şeklinde konuştu.
“Makine İşçiliği Ürünler Benim İçin Değersizdir”
Çeşitli sanat dallarına ilgi duyduğunu belirten Yanar, “Benim uğraşım sadece bakırcılıkla sınırlı değil. Yaklaşık on yıl heykelcilikle de ilgilendim. Bir bypass ameliyatı geçirdikten sonra doktorlar bu mesleği yapmayı yasakladı, bu yüzden bırakmak zorunda kaldım. Bir dönem, mesleğimden dolayı gelir elde edemeyince ara verdim ancak yasaklanma sonrası tekrar bakıra döndüm ve şu anda bu işi sürdürüyorum. Yaptığımız ürünler arasında, eskiden yemek pişirilen ancak alüminyum ve çeliğin çıkması